Pagina's

maandag 12 september 2011


kunst MOET overtuigen 

kopt het commentaar van de redactie, nrc ¾ september 2011, er was een enquête voor nodig om tot die conclusie te komen, ‘ men ( het publiek ) was naar voorstellingen gegaan, musea of concerten ‘ ! 

dan bekruipt mij een gevoel van onbehagen, toch even enkele gedachten neerschrijven; 

en er was nog een conclusie  ‘ dat de kunsten wel eens wat meer rekening kunnen houden met hun afzetgebied ‘       >< ?? 

de commentator schrijft, het lijkt erop dat het publiek zich nogal eens buitengesloten voelt !

“ Kunst gericht op gelijkgestemden steriliseert zichzelf en blaft een eventueel geïnteresseerd publiek af “. Nou, nou het commentaar heeft veel weg van een ‘ contradictie in ……… ’ , want hoe krijg je dat voor elkaar ?

Waar nauwelijks publiek voor is, VERDIENT geen ondersteuning, aldus Het Publiek. ’t  Publiek snapt natuurlijk alles van hoe het werkt met het verkrijgen van subsidies. Was dat een vraag in de enquête ?

Als iets succes heeft, lijkt mij, hoef je juist niet te ………..          Want, Wie zit dáár op te wachten ?

Er blijft een wazige vlek hangen rondom het gebruik van de woorden Kunst en Cultuur, door het los van elkaar en dan weer in combinatie met elkaar gebruiken van die woorden. Terwijl Cultuur toch echt heel iets anders is dan Kunst. Haal je Fiep Westendorp aan is dat dan anders als Ard Schenk of Robin van Persie ?

En wat moet ik met de conclusie: “ Dat het publiek indirect profiteert van de subsidies en nauwelijks protesteert “.  Ja, dat begrijpt zelfs een kleuter.

Veel mensen, dus niet het publiek, vinden dat er te veel geld naar de kunsten gaat en dat ze daar te weinig voor terugkrijgen. Wie zijn die mensen ? Voetbal kost Het Publiek geen belastinggeld ? Maar, hoeveel ‘ waar ‘ krijg ik als eventueel geïnteresseerde terug ? Vandalisme ?

 Een derde en zelfs de helft van de ondervraagden ( niet zijnde het publiek ) acht de idee van mecenaat goed of wil zelfs weldoener willen worden. Kennelijk was er een overtuigende enquête nodig om tot die ideeën te geraken, maar wie gaat het doen.

DUIDELIJK en overtuigend commentaar schrijven is een ….. ( kunst ).  OVERTUIGEN

Moet KUNST gaan over financieel rendement ?  Zazou

Geen opmerkingen:

Een reactie posten