Pagina's

donderdag 6 juni 2013
Afgelopen Zaterdag 1 Juni 2013

Plaats van aankomst Minervaplein. Beeldende Kunst Art Zuid 2013. Wandelrichting in eerste instantie naar de Zuid-As. Het was wel schrikken, al direct bij de eerste aanblik. De houten (mdf) panelen met aan de voorzijde een spiegel. Een beetje plompverloren neergezet of is het achteloos achtergelaten. De presentatie van dit werk kan ik niet  serieus nemen. En vergeet niet de omgeving, de openbare ruimte, heeft een zekere grootsheid. De bebouwing met een zo’n uitgelezen architectuur vraagt iets. Het permanente beeld wat deze ‘ spiegelparade ‘ afsluit kan dat aan.
Vervolgens oversteken en dan terechtkomen bij die immense bomendracht. Daaronder zijn een drietal steenformaties pardoes in het grasveld terecht gekomen. Grappig, het gras groeit welig en neemt nagenoeg volledig bezit van “ Long “. Het geeft te denken dat de samensteller van deze beeldpresentatie daar eigenlijk geen oog maar ook geen gevoel voor heeft. Het vergt toch echt enige creativiteit om recht te doen aan de beeldend kunstenaar en zijn werk. Daarna kwam ik in soort onafgemaakte ballenbak. Met zuurstokkleuren vormgegeven. Dit heeft nog minder weg dan wat iemand tijdens een fröbel uurtje in elkaar knutselt. Dan maar de lucht in zal de gedachte geweest zijn bij het laatste beeld. Overigens de tekst die op het paaltje staat daar kun je de verantwoording lezen over dat beeld. Helaas lukte het mij niet om dat in het hier en nu te plaatsen.  Maar goed dat is secundair.

Vervolgens in omgekeerde richting weer terug. Nog even op een zijpad gegaan om naar het werk van die Chinese kunstenaar te gaan kijken. Je zou denken “ draai er niet zo omheen “. Echt humor, maar het past in z’n geheel niet in deze route van ‘ buitenbeelden ‘. En zou deze tentoonstelling het zonder dit beeld  gekund hebben ?

Eenmaal aan de andere kant van het Minervaplein aangekomen met goede moed verder. En ja, dan moet mij toch van het hart dat die prutserige ‘ touw-hekjes ‘echt niet kunnen. Als beelden het niet aankunnen ( of de makers ervan ) laat het beeld dan gewoon weg, doe niet mee.

Ook hier weer geen enkele samenhang tussen de beelden. Volkomen compositie loos.  Geen oog voor detail maar ook niet voor het onderlinge spel of een mogelijke ‘dialoog ‘.
Al met al een armzalige samenstelling van een heleboel materiaal. Want door zo’n amateuristische presentatie degraderen de werken tot materiaal. Het samengebracht zooitje op het plein tegenover dat Hotel, wat een aanfluiting. Waarom staan de werken van Lupertz zo uiteen ? En wat een miezerige lintje groen voor Merz ! De sprookjesbeelden, ja die staan zo leuk bij het interactieve spel-beeld.
Het grasveld is op een vreemde manier gemaaid, quasi artistiek ? Wat zonde toch dat met een dergelijk en wellicht prestigieus evenement door de onjuiste inrichting het echte genieten niet aan bod kan komen. En waarom ? Geen geld ? Doe dan minder beelden. En vraag iemand die met passie maar ook verantwoord beelden weet te plaatsen in de open en openbare ruimte.  3-Dimensionaal is echt heel veel anders dan 2-dimensionaal. En helaas wees ook kritisch ten aanzien van het werk ook al heeft de kunstenaar nog zo’n grote naam. Niet elk werk leent zich.

Zazou

Geen opmerkingen:

Een reactie posten