Pagina's

maandag 10 oktober 2011

Le Rouge et le Noir

Het kan je zwart dan wel rood ( voor de ogen ) worden. Of misschien wel andersom. Degene die dat overkomt zal hoogstwaarschijnlijk niet snel denken aan de titel van dat geweldige boek van weleer. Klinkt wel ouderwets zo’n woord. Het is ook min of meer symbolisch, thans. In relatie tot wat gehoopt werd afgelopen weekend. Alleen de zondag dan. De Open Atelier dag van Zoetermeer. Het Nederlandse weer kan nogal eens spelbreker zijn maar of dat nu echt zo is ? Een beetje bedroevend was het wel. Het zag niet zwart van de mensen en rood voor de ogen werd het al evenmin. De verwachting was dat er veel mensen zouden komen. Want ja, het was toch al weer ruim een jaar geleden.

Kunst kijken is natuurlijk ook geen eenvoudige kwestie heden ten dage. En je begeven binnen het domein ‘ atelier ‘ van de aldaar werkende kunstenaar. Daar moet je soms lef voor hebben. Of even doorzetten. De magie van zo’n studio, het is heerlijk om daar binnen te kunnen stappen. Het makkelijkst zie je dat bij kinderen. Binnenstappen in een wereld waar je met je gevoel iets kunt. Het verstand mag even uitgezet worden. Je kunt je onderdompelen in belevingen. Die dan wel door een ander gecreĆ«erd werden maar waar je met je eigen fantasie ook een weg in kunt vinden. Heel, heel soms wil het ook wel eens gebeuren dat een mens bevangen raakt door zoveel schoonheid. Zoals de schrijver van Le Rouge et Le Noir overkwam tijdens zijn reizen in ItaliĆ«. Er werd zelfs een naam aan gegeven. Het zogenaamde Stendhal-syndroom. Je wenst het niemand toe. Maar in tijden van kaalslag zou het wel eens een goede tegenpool kunnen zijn.

Wat overeind blijft is dat er belangstellenden zijn. En die genieten van een buitenkans. Want als je een aankoop zou willen doen blijkt dat er met de Hollandse handelsgeest niets mis is. Herkansen ? Ja, aanstaande zondag 16 Oktober 2011, kan het nog eens. De BaZtille aan de Rokkeveenseweg 46c Zoetermeer, zet de deur weer open.

 Zazou
Geen opmerkingen:

Een reactie posten